Minciuna stiintifica, la TV

Nu exista contrazicere intre stiinta si religie, cel putin nu intre crestinism si stiinta, atata timp cat stiinta se preocupa, cum este firesc, cu cercetarea naturii. Cu alte cuvinte, atat stiinta cat si religia, in cercetarea creatiei lui Dumnezeu, sunt in total acord. Dar mai exista o conditie, una care nu este exprimata deseori: exista necesitatea ca stiinta sa fie onesta, adica sa cerceteze lucrurile fara preconceptii, fara sa plece de exemplu de la premisa „nu exista Dumnezeu”.

Din pacate, de foarte multe ori stiinta nu este asa. Pentru ca stiinta – in ansamblul ei – se transforma se pare in noua forma de inchinare a lumii. In alte cuvinte – noul zeu al lumii. De ce spunem asta? Pentru ca lumea a ajuns sa primeasca fara rezerve ca litera de lege orice verdict care poarta stampila „stiintific”. Pentru ca comunitatea stiintifica s-a inconjurat cu o preotie neoficiala insarcinata cu „popularizarea” ei. O putem vedea foarte clar in puzderia de canale TV „stiintifice”.

Ca atare, stiinta actuala nu mai are ca obiectiv aflarea adevarului, ci „ratingul”. Audienta este noul criteriu dupa care se valideaza orice teorie „stiintifica”. Canalele TV sunt acum mediul prin care toti ratacitii lumii isi pot prezenta teoriile nefundamentate ca „posibilitate stiintifica”. Ba mai mult, observam ca aceste canale mint deseori cu nerusinare, fara sa-si sustina afirmatiile.

Cel mai suparator aspect este ca tinerii, carora aceste posturi TV le-au devenit din pacate |ultimul contact real cu stiinta, sunt cea mai usoara prada. Ei au astfel posibilitatea sa invete de la posturile TV ca Hristos nu a inviat si ca crestinismul a fost inventat de Sfantul Apostol Pavel. Aceste noi invataturi, transmise subtil prin maiastre tehnici propagandistice, sunt – nu-i asa – stiintifice, chiar daca sunt prezentate fara nicio argumentatie. In consecinta, la sfarsitul documentarului, noile idei sunt definitiv implantate ca “adevaruri stiintifice” in mintea privitorilor.

Constatam asadar ca exista conflict intre stiinta si religie. Dar este un conflict nefiresc, nascut din ateismul – si chiar antiteismul – popularizatorilor stiintei. Este conflictul atat de vechi dintre Hristos si cei care ii stau impotriva, chiar daca aceasta impotrivire ia forma foarte atractiva si comoda a documentarului TV.

Si – din pacate – in cazul stiintei prezentate la TV trebuie sa ne reamintim avertismentul Mantuitorului: Feriti-va de profetii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinlauntru sunt lupi rapitori.

Paul Cocei

Articol publicat pe site-ul crestinortodox.ro.